Brandman på jobbet-dagen

Till huvudmenynTill huvudinnehållet

Till huvudinnehållet

 

Tisdag 1 september hyllar vi våra deltidsbrandmän och deras huvudarbetsgivare

Brandmän som står och pratar

Deltidsbrandmän är brandmän som inte har räddningstjänsten som huvudarbetsgivare men som är beredda att rycka ut när larmet går. De utgör stommen i svensk räddningstjänst och är därmed en mycket viktig del i samhällets skydd mot olyckor. Nu tar vi tillfället i akt att lyfta fram och hylla dem och deras huvudarbetsgivare under parollen Brandman på jobbet-dagen.

För att systemet med deltidsbrandmän ska fungera behöver vi människor som åtar sig uppdraget parallellt med sina vanliga jobb. Vi behöver också arbetsgivare som låter sin personal lämna sitt arbete vid larm.

Räddningstjänstens Riksorganisation för Beredskapsfrågor har tagit initiativ till kampanjen ”Brandman på jobbet-dagen” tisdag 1 september. De uppmanar då landets räddningstjänster att hylla sina deltidsbrandmän och deras huvudarbetsgivare. Vi tycker att detta initiativ är jättebra och tar tillfället i akt att framföra vårt varmaste tack till er alla!

Men hur tänkte de då, personerna som åtagit sig jobbet som deltidsbrandman? Och hur fungerar arrangemanget för dem och deras arbetsgivare? Här får du svar av några av dem.

Jan vill göra något för sin ort

Jan och Mikael 230x195.jpg Jan 230x195.jpg Jan brandklädd 230x195.jpg

Jan Eriksson älskar att arbeta utomhus. Därför trivs han alldeles utmärkt med jobbet som vaktmästare på Karlstads kommuns kultur- och fritidsförvaltning. Tillsammans med tre kollegor sköter han utemiljön på Skutberget, övriga belysta motionsspår och leder i kommunen, Bryngfjordsbacken samt konstsnöspåret på vintern. Gräsklippning, vedutkörning och soptömning är bara några av alla arbetsuppgifter.

Sedan 13 år tillbaka är Jan också deltidsbrandman i Vålberg, där han bor med sin familj.

- Jag flyttade till Vålberg 2005. I samband med det lärde jag känna en kille som arbetade som styrkeledare på räddningstjänsten. När han fick klart för sig att jag hade lastbilskörkort frågade han om jag var intresserad av att börja jobba som brandman. Jag blev lite överrumplad, jag trodde inte att jag platsade fysiskt och visste ingenting om vad det innebar. Men han stod på sig och till slut skickade jag in en ansökan, berättar Jan.

Ansökan ledde till intervju, hälsokontroll och tester. Därefter var det klart – Jan fick börja direkt och hamnade i den av brandstationens fyra grupper som han fortfarande ingår i. Och han har aldrig ångrat att han lät sig övertalas.

- Jag tycker att Vålberg är värt samma trygghet som exempelvis Karlstad! Och jag vill göra en insats för min ort. Jag gillar också att ha ett extrajobb som är totalt annorlunda än mitt vanliga arbete. Jag en nyfiken person som gillar problemlösning. Och jag känner mig trygg med att jag och mina kolleger löser saker tillsammans som grupp. Allt detta gör att jag trivs väldigt bra som deltidsbrandman.

En deltidsbrandman behöver kunna ta sig till brandstationen snabbt, hen ska kunna rycka ut därifrån inom fem minuter efter larm. Det innebär att Jan inte kan ha beredskap de dagar vaktmästarjobbet leder honom för långt bort från Vålberg. Men de dagar han jobbar i närområdet fungerar det fint.

- De gånger jag är för långt ifrån Vålberg får jag hjälp av kollegor som jobbar på orten. Vi löser dagtidsberedskapen tillsammans.

Det enda Jan tycker kan vara lite besvärligt är att få ihop familjelivet och beredskapen på ett bra sätt.

- Men det krånglet vägs upp av att jobbet ger mig så mycket. Med tiden har jag och min fru insett att god planering och bra kommunikation är lösningen, säger han.

Mikael Eskilsson är verksamhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen och Jans chef. Han är van att ha deltidsbrandmän i sin organisation. Jan är den tredje i ordningen.

- För vår del har det aldrig varit några problem. Det händer inte så ofta att larmet går och de måste springa ifrån. Dessutom har Jan och hans kolleger ett ganska fritt jobb, det kanske kan vara trixigare på arbetsplatser där man har mer exakta tider att passa. Tvärtom ser jag mest positiva effekter som uppväger den lilla frånvaro som blir. Brandmännen är ju utbildade i brand- och säkerhetsfrågor och det har vi god nytta av på arbetsplatsen. Till exempel har Jan stor kunskap i hur de hjärtstartare vi har skaffat till alla bemannade idrottsplatser fungerar. Han och hans brandmannakolleger har också varit pådrivande i att all personal ska utbildas i hjärt-lungräddning, säger han.

Både Jan och Mikael vill gärna uppmuntra fler att söka sig till jobbet som deltidsbrandman.

- Om du känner ett engagemang för din hemort och vill prova något nytt är du välkommen att höra av dig! Räddningstjänsten Karlstadsregionen har deltidsstationer på elva orter och du kan kontakta stationschefen där du bor eller prata med någon av oss andra på stationen. Du behöver inte bestämma dig direkt. Du är välkommen att träffa oss för att få mer information och kanske göra ett fystest eller vara med när vi gör materielvård. Så till dig som är intresserad säger jag – våga prova!, avslutar Jan.

Jenny har två jobb som hon älskar

  

Till vardags arbetar Jenny Eriksson (ovan t.h.) som elevassistent på Dejeskolan i Deje. Hon har jobbat där i sju år och stortrivs. För ett par år sedan hörde hon en kollega prata om sitt arbete som deltidsbrandman på ortens brandstation. Hon blev nyfiken och kände för att testa.

- Jag fastnade direkt! Jag gillar mötet med människor, att vara en hjälpande hand och gemenskapen man kommer in i. Jag känner mig lyckligt lottad som har två jobb som jag älskar, säger hon.

Under de snart fem år Jenny har jobbat som deltidsbrandman har hon varit med om många insatser. Hon har avancerat till styrkeledare och har numera även hand om rekryteringsarbetet vid stationen.

- Till dig som är intresserad av att jobba hos oss eller på någon annan av förbundets tio deltidsstationer säger jag – hör av dig till någon av oss! Vi berättar gärna mer och du är välkommen till stationen för att göra ett fystest. Och låt dig inte skrämmas av testet! Kan jag så kan du!

Jennie Lindman (ovan t.v.) är rektor på Dejeskolan och Jennys chef. Hon ser många fördelar med att ha deltidsbrandmän i sin personalstyrka.

- Vi har flera brandmän på skolan och det är naturligt för oss. Visst kan det ställa till det lite när larmet går och de måste sticka iväg på kort varsel. Men vi har beredskap för det och täcker upp för varandra. Framför allt ser jag många fördelar. Vi får verkligen dra nytta av den kunskap deltidsbrandmännen har och det känns tryggt att ha dem bland oss. Det har hänt flera gånger att de har gett första hjälpen och gjort hjärt-lungräddning på elever och personal. De fungerar också som en slags internkonsulter i brandsäkerhet här på skolan, säger hon.

Magnus lämnade ett fast jobb för att kunna jobba som deltidsbrandman

 

Magnus Duhs (ovan t.v.) bor i Molkom och arbetar som innesäljare på Calamo, ett företag på orten som är specialiserat på ytbehandling av rostfria rör, rördelar och komponenter. Sedan ett par år tillbaka är han också deltidsbrandman.

Redan som liten ville Magnus bli brandman.

- Det var min pojkdröm, men av olika skäl blev det inte så. Men när jag flyttade till Molkom för några år sedan vaknade drömmen till liv igen.

Magnus såg på Facebook att ortens brandstation sökte folk. Men eftersom han arbetade i Karlstad tänkte han först att ekvationen var omöjlig.

- Jag visste att man måste vara på stationen inom fem minuter vid larm och det går ju inte när man jobbar flera mil därifrån. Men vid samtal med stationschefen förstod jag att det kan gå att få det att fungera ändå. Då tänkte jag att NU är det dags att förverkliga den här gamla drömmen, säger han.

Och visst fungerade det, med lite anpassningar efter Magnus arbetstider. Men efter en tid kände han att han ville slippa de begränsningar det ändå innebar att ha sin arbetsplats på annan ort.

- Så jag lämnade jobbet i Karlstad och började arbeta på Calamo. Och det har jag inte ångrat en sekund! Till en början hade jag bara ett vikariat och det var förstås en chansning att säga upp ett fast jobb. Det löste sig så småningom, men det säger väl en del om hur viktigt uppdraget som brandman var för mig.

På Calamo är de vana att ha deltidsbrandmän i sin personal. VD:n Joakim Ericsson (ovan t.v.) berättar att det alltid har varit så, och att det inte är något konstigt alls för dem. Tvärtom ser Joakim ser bara fördelar.

- Vi har brandmän både inom administrationen och verkstaden och det fungerar mycket bra. När någon eller några åker på larm tar kollegorna över om det behövs. Det är tryggt med medarbetare som är utbildade inom säkerhet och sjukvård. De kan rycka in om någon skadar sig och flera av dem ingår i vår skyddskommitté. Och vid förra sommarens skogsbrand 300 meter härifrån kändes det väldigt bra att ha brandmän i våra lokaler!

Både Magnus och Joakim vill också lyfta fram tillfredsställelsen över att göra något bra för sin ort. Joakim ser dessutom ännu en fördel ur arbetsgivarperspektiv.

- Att det går att kombinera arbete hos oss med jobbet som deltidsbrandman tror jag gör Calamo till en mer attraktiv arbetsplats, avslutar han.

Christian hade hjälp av räddningstjänstens sjukvårdsutbildning när han tvingades förlösa sin fru

  

Christian Borén i Grums var ganska glad att han nyss hade utbildat sig till deltidsbrandman när yngsta barnet oväntat plötsligt ville komma till världen. Han hade god hjälp av sjukvårdsutbildningen han just hade fått när han hjälpte sin fru därhemma i badrummet.

- Det är väl främst det här med att hjälpa människor som gör att jag vill ha det här jobbet, säger han.

Idén om att söka sig till räddningstjänsten väcktes för ett par år sedan när han såg en annons om att brandstationen i Grums sökte folk. Intresset blev inte mindre när en bekant som var brandman på samma station rådde honom att söka.

- Så det ena ledde till det andra, jag sökte och fick jobbet och det känns väldigt bra.

Christian vill dock tipsa den som går i samma tankar om att prata igenom saken ordentligt med familjen. Den beredskap som deltidsbrandmannen har är ju ett åtagande som delvis påverkar fritiden. Något annat som är viktigt är förstås att stämma av med sin huvudarbetsgivare. I Christians fall var detta Sigurdur Kristjansson, även kallad Siggi, som är ägare av Däckboa i Grums där Christian har jobbat i 22 år.

- Först blev jag lite fundersam över hur det skulle fungera. Ibland har vi kunder i kö och då skulle det ju kunna bli besvärligt när en i personalen plötsligt måste sticka iväg. Men samtidigt tänkte jag att det skulle vara roligt för Christian så jag sa ja. Och det har fungerat bra hittills, säger Siggi.

Vid frågan om han ser några fördelar för sig som arbetsgivare med att ha en brandman i personalen svarar han med glimten i ögat:

- Ja, han håller sig ju i bättre trim sedan han började på räddningstjänsten.

Christian kommer också på en fördel till för egen del.

- Jag har tagit C-körkort på räddningstjänstens bekostnad. Detta för att kunna köra brandbilen.

Emma mötte kärleken under utbildningen till deltidsbrandman

   

Emma Lindholm i Munkfors hade alltid tänkt att hon skulle bli polis. Men utbildningen krävde en viss ålder och erfarenhet och i väntan på det började hon jobba med annat. Att hon sedan istället kom att bli deltidsbrandman var en ren slump.

- Jag såg en annons i Veckobladet om att brandstationen i Munkfors sökte personal. Jag fick ett infall och sökte – men fick inte jobbet. Jaja, tänkte jag, jag hade just börjat utbilda mig till undersköterska så jag hade redan annat på gång. Men så ringde stationschefen och sa att någon hade hoppat av. Och så fick jag jobbet istället!

Emma kände direkt att arbetet som deltidsbrandman var helt rätt för henne. Och inte bara jobbet - som oväntad bonus mötte hon också kärleken i på brandstationen i Karlstad när hon gick internutbildningen där.

Det bästa och viktigaste för Emma är att få hjälpa människor i nöd. Idag, åtta år senare, har Emma sitt heltidsjobb på packningen på voestalpine Precision Strip AB, som tillverkar ultra tunna stålband för till exempel rakblad. På brandstationen har hon avancerat till styrkeledare med beredskap var fjärde vecka.

- Det här med att kombinera beredskapsjobb med familj är förstås ett pussel. Mina barn är 11 och 5 år och jag kan ju aldrig vara ensam hemma med dem när jag har beredskap. Jag och min sambo får tänka oss för när det gäller hur vi lägger upp saker. Om han till exempel ska åka till affären måste barnen följa med - jag vet ju aldrig när larmet går. Men jobbet som deltidsbrandman är så roligt och ger mig så mycket så sådana saker löser vi.

På voestalpine finns just nu sex deltidsbrandmän. Produktionschefen Ola Stark (t.h. ovan) och personalchefen Leif-Anders Andersson (t.v. ovan) ser bara fördelar med det.

- I en verksamhet som vår är det perfekt med medarbetare som snabbt kan rycka in om olyckan är framme. Vi har många ugnar av olika slag, vi arbetar med gas, vi klipper och skär i metall – det är stor risk för brand och skärskador. Dessutom har vi en komplicerad fabrikslayout med många byggnader och gångar. Att då har brandmannautbildad personal som hittar bra är verkligen guld värt, säger Ola.

Deltidsbrandmännen ger också mervärde på andra sätt.

- De är ju säkerhetsutbildade och bidrar på olika sätt med sin kunskap. Nu senast har de gett tips på säkerhetsutrustning som kan användas för att snabbt stoppa en blödning. Vi har köpt in sådan på prov och ska testa hur den fungerar, säger Leif-Anders.

När någon måste åka på larm täcker kollegorna upp.

- Det är förstås viktigt att alla i verksamheten är införstådda med hur deltidsbrandmännens beredskap fungerar. Hos oss är det helt naturligt, vi har haft deltidsbrandmän hos oss i alla tider så det är inget nytt. Alla vet också att det är till nytta för bygden, avslutar Ola.

Är du intresserad av att arbeta som deltidsbrandman?

Vill du göra en insats för din ort? Vill du lära dig något nytt? Vill du bli en del av en fin gemenskap? Vi har deltidsstationer i Deje, Forshaga, Grums, Hammarö, Högboda, Kil, Molkom, Munkfors, Vålberg, Värmskog och Väse. Just nu söker vi folk till Hammarö, Högboda, Molkom och Vålberg. 

Läs mer om vad jobbet innebär

Läs mer om våra lediga jobb

Känner du någon deltidsbrandman eller någon som har en sådan anställd?

Känner du någon deltidsbrandman eller någon som har en deltidsbrandman anställd? Tacka dem gärna du också och hälsa från oss!