Säker jul

En bild på ett värmeljus

Vi är nu inne i den period på året då vi har flest bostadsbränder i Sverige. Oftast startar branden på spisen, i eldstaden eller på grund av levande ljus. Var försiktig så att du får ett fint julfirande!

Levande ljus, elektriska ljus och tomtebloss

December och januari är den tid på året då vi har störst problem med bränder orsakade av levande ljus. Många bränder börjar på grund av att man glömmer de tända ljusen eller att det finns brännbara saker för nära dem, som pynt i ljusstaken eller något i närheten.

  • Lämna aldrig levande ljus obevakade.
  • Använd ljusstakar av obrännbart material.
  • Levande ljus ska stå fritt och stadigt både på underlaget och i ljusstaken.
  • Ställ aldrig flera värmeljus intill varandra.
  • Byt mossan i ljusstaken mot dekorationer som inte kan börja brinna.
  • Släck elljusstaken och julgransbelysningen med strömbrytare eller genom att dra sladden ur vägguttaget, inte genom att skruva på glödlamporna. En timer är ett bra alternativ.
  • Tänd aldrig tomtebloss inomhus.
  • Ha fungerande brandvarnare i alla rum utom kök och badrum. Komplettera med brandfiltar och brandsläckare. 

Fler goda råd från Brandskyddsföreningen

Spisen

Många bostadsbränder börjar på köksspisen. Det vanligaste är att den som lagar mat går därifrån och att kastrullen kokar torr. Spisbränder kan även bero på att det har legat brännbart material på eller nära spishällen. Det finns utrustning som kan hjälpa till att förebygga bränder på spisen. Att ha säkrare rutiner i köket gör också stor nytta.

Spisvakt

Spisvakten har både timer- och övervakningsfunktion som gör att elen till spisen bryts vid brandfara. 

Rengör fläkten 

Spisbränder sprider sig ofta till köksfläkten. Om filtren är fulla av fett kan det bidra till en snabbare brandspridning. Rengör filtren regelbundet så minskar risken för att en brand på spisen sprids vidare.

Eldstäder

Nästan hälften av alla villabränder är eldstadsrelaterade. För att undvika brand är det viktigt att du tänker igenom dina behov för att köpa rätt, installera rätt och elda rätt.

Köp rätt, installera rätt och elda rätt

Brandvarnare

  • Ha en fungerande brandvarnare i alla rum utom kök och badrum.
  • Testa brandvarnarna med jämna mellanrum och särskilt när du har satt upp dem och när du har varit bortrest.

Så här testar du om de fungerar

Du testar brandvarnarna genom att trycka in testknappen. Hör du en larmsignal fungerar de. Om de inte larmar måste du byta batteri eller hela brandvarnaren.

Det är en myt att du ska elda under brandvarnarna med en tändsticka eller ett ljus för att testa dem. Att trycka på knappen är tillräckligt.

En brandvarnare behöver skötas. Dammsug och torka av den på utsidan. Ha alltid ett extra batteri hemma.

Få gratis SMS som påminner dig

Skulle du vilja ha ett gratis-SMS som påminner dig om att kolla din brandvarnare en eller ett par gånger per år? I så fall kan du enkelt registrera ditt mobilnummer på skyddadigmotbrand.se. Kanske har du också nära och kära som skulle ha nytta av sådana påminnelser? Då kan du registrera deras mobilnummer också!

Registrera ditt och dina nära och käras mobilnummer här

Christer har något viktigt att säga...