Elda

Till huvudmenynTill huvudinnehållet

Till huvudinnehållet

Elda utomhus

Bild på gräseldning.

Varje år tvingas vi på räddningstjänsten att släcka bränder som har spridit sig i skog och mark. Orsaken är nästan alltid att människor eldar vid fel tillfälle och att de saknar släckutrustning i tillräcklig omfattning. Här har vi sammanställt några råd till dig som tänker elda utomhus.

Kolla med kommunen

Av miljöskäl är det inte alltid tillåtet att elda i tätbebyggt område. Miljöförvaltningen i din kommun kan svara på om det är tillåtet för dig.

Det är alltid förbjudet att elda annat än gräs, ris och mindre trädgårdsavfall oavsett plats.

Behöver/bör jag anmäla att jag ska elda ris eller gräs?

Nej, det ska du inte anmäla. Eldning sker alltid under eget ansvar. Den eld man tänder måste man kunna kontrollera och man är ansvarig för de eventuella skador den eld man tänt förorsakar. Om man inte är säker på att man kan elda på ett säkert sätt ska man avstå.

Kolla brandrisken

Kolla hur stor brandrisk det är just där du är innan du eldar. Ett enkelt sätt att göra det är att ladda ner appen ”Brandrisk Ute”. Den finns för iPhone, iPad och Android.

Hos SMHI finns också aktuella prognoser för gräsbrands- och skogsbrandrisk (antändning och spridning). SMHI uppdaterar kontinuerligt sin brandriskkarta under våren och sommaren.

Brandriskprognoser hos SMHI (extern länk)

Elda på rätt sätt

Undvik att elda när det blåser

Vind är den faktor som påverkar säkerheten mest. Undvik att elda vid stark vind! När det blåser riskerar elden att sprida sig okontrollerat över stora ytor.

Elda lite i taget

När du ska elda gräs är det viktigt att du delar upp området i mindre delar och eldar en del i taget. Då har du både större kontroll över elden och det blir mindre rök.

Ordna begränsningslinjer

Se till att du har begränsningslinjer runt området du ska elda. Det kan vara naturliga begränsningslinjer, som vägar, vattendrag eller obrännbar mark, eller begränsningslinjer som du själv skapar, till exempel genom att blötlägga marken.

Ha bra släckutrustning och en mobiltelefon med dig

Ha alltid med dig släckutrustning i form av vattenkannor, vattenslangar, krattor av stål, granruskor och liknande. Ha också med en laddad mobiltelefon så att du kan larma 112 om elden blir svår att kontrollera.

Elda aldrig ensam

Elda aldrig ensam. En eld som sprider sig är nästan omöjlig att hantera på egen hand. Var därför alltid minst två när ni eldar.

Släck ordentligt efteråt

Kontrollera noga att elden är ordentligt släckt innan du lämnar platsen.

Visa hänsyn till grannar

Tänk på vindriktningen så att du inte stör dina grannar. 

Om du störs av någon annan som eldar

Om du störs av någon annan som eldar, ta kontakt med den som eldar och försök att lösa problemet. Lyckas ni inte komma överens vänder du dig till din kommuns miljöförvaltning.

Se Räddningstjänsten Karlstadsregionens gräseldningsskola

Genom att klicka på symbolen för undertexter kan du välja om du vill ha undertext eller inte.

Se MSB:s film om att elda och grilla i skog och mark

Genom att klicka på symbolen för undertexter kan du få text på både svenska och engelska.