Brandfarlig gas

Till huvudmenynTill huvudinnehållet

Till huvudinnehållet

 

Brandfarlig gas

Bild på gasolflaskor.

Här kan du läsa vad som gäller för dig som är privatperson och vill förvara brandfarlig gas.

Du som privatperson får förvara högst 60 liter gasol och 10 liter annan brandfarlig gas hemma. Om du har behov av mer än det måste du söka tillstånd för hanteringen.

Småhus

Gasflaskor ska alltid förvaras i ett ventilerat utrymme. I småhus får du förvara brandfarlig gas i förråd eller garage som är avskilda från bostaden i lägst brandteknisk klass EI 30. I bostadstadsdelen får endast förvaras gasol och i behållare om högst 30 liter (till exempel P 11). Ingen förvaring av brandfarlig gas är tillåten i källare eller på vind.

Flerfamiljshus

I lägenheten får du förvara gasolbehållare mindre än 5 liter (blå campingbehållare). I flerfamiljshus får du på balkongen (ej inglasad) förvara gasol i behållare mindre än 30 liter. Ingen förvaring av brandfarlig gas är tillåten i källare, på vind eller i garage. Inte heller i fristående garage för flera hushåll är det tillåtet att förvara brandfarlig gas.

Tillstånd brandfarlig vara

Det är vi på Räddningstjänsten Karlstadsregionen som ger tillstånd som rör brandfarlig vara i våra förbundskommuner (Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad, Kil, Munkfors).

Våra e-tjänster och blanketter för tillstånd gällande brandfarlig vara (extern länk)

Mer information

MSB:s broschyr Gasol för hem och fritid

MSB:s broschyr Gasol för hem och fritid vänder sig till dig som på något sätt
handskas med gasol i din hem- och fritidsmiljö. Broschyren ger information om
gasolens egenskaper och vägledning kring hur du ökar säkerheten vid användning av den.

Du hittar mer information i MSB:s broschyr Gasol för hem och fritid på msb.se (extern länk)

Se MSB:s film om gasol i husbil/husvagn

MSB:s film om gasol i husbil/husvagn riktar sig till dig som har gasol i din husbil eller husvagn. Filmen ger tips på vad du kan tänka på för att få en mer säker hantering av dina gasolinstallationer.