Ikon som beskriver meddelandet

Risk för skogsbrand i Värmlands län

Risken för bränder i skog och mark är stor eller mycket stor i Värmlands län. Läs mer på SMHI:s webbplats.

Other languages

Räddningstjänsten Karlstadsregionen tillhandahåller själv ingen översättning av webbplatsen till andra språk, primärspråket för webbplatsen är svenska.

Om du vill ta del av informationen på andra språk än svenska kan du som besökare använda externa tjänster för att översätta innehållet.

Exempel på sådan tjänst är Google Translate från Google. Genom att du som besökare använder en sådan funktion kommer ditt besök spåras av den externa parten, exempelvis Google.

Google translate raddningkarlstad.se
Valborgsbrasa.
Shutterstock, får endast användas av räddningstjänsten.

Hälsa våren välkommen på ett säkert sätt!

Nu stundar valborgsmässoafton och det är dags att hälsa våren välkommen. Vi på räddningstjänsten hoppas på ett säkert firande utan bränder och andra olyckor.

Våren innebär ökad risk för bränder i skog och mark. Gammalt fjolårsgräs antänds lätt och brinner häftigt med risk för snabb spridning till vegetation och byggnader.

Planerar du att elda gräs?

Följ våra råd för att göra det på ett säkert sätt.

Läs mer om att elda gräs

Planerar du en valborgsbrasa?

Eldning av trädgårdsavfall, som pinnar och ris, är inte längre tillåtet i alla kommuner. Vänd dig till din kommun för att få reda på om det är tillåtet att elda trädgårdsavfall där du befinner dig, och hur det i så fall ska gå till.

Här är Brandskyddsföreningen Sveriges fem tips för säkrare valborgsbrasor:

1. Kontrollera vad som gäller i din kommun
Besök kommunens hemsida för att kontrollera vad som gäller just där du bor. För majbrasor och annan eldning på allmän plats krävs också tillstånd från polisen.

2. Bygg en bra brasa
Placera elden långt ifrån byggnader, bilar och elledningar, och håll koll på vindriktningen. Se till att brasan är fri från plast, däck och övervintrande djur. Iakttag också stor försiktighet i användandet av brännbar vätska till att starta branden.

3. Utrusta dig
Ha en vattenslang redo i närheten av elden. Använd spadar eller krattor för att släcka mindre bränder och ladda din mobiltelefon så att du kan ringa täddningstjänsten.

4. Håll koll
Se till att personer med tillgång till släckutrustning håller elden under ständig uppsikt.

5. Lämna inte elden för tidigt
Bevaka elden tills all glöd har slocknat, och täck askhögen med vatten eller jord. Besök platsen några timmar efter släckning för att vara på säkra sidan.

Ladda gärna ner appen Brandrisk Ute för mer information om säker eldning utomhus.

Sidan publicerad: 2023-04-26

Sidan uppdaterad: 2024-04-30

Hittade du rätt information på sidan?